mandag 30. november 2009

Siste forberedelser før strålebehandlingen starter

Jeg har i dag vært til annen gangs planlegging. Forleden dag fortalte jeg om første gang, da jeg fikk støpt en maske. Denne masken er nå blitt stiv og hard, og skal brukes til å holde hodet mitt bom fast under stråleterapien. I dag ble det gjennomført kontroll og oppmerking av strålefelt, jeg lå ca en halv time i CT-maskinen med masken på. De tar bilder for å sikre seg at "strålevåpenet" er siktet inn nøyaktig der det skal. Det var nokså hardt underlag, og jeg lå ikke spesielt behagelig eller avslappet. Men når selve behandlingen starter, i morgen, skal det bare være ca 15 minutter, så det må gå. Etter CT-runden fikk vi en nyttig samtale med lege. Det er forunderlig hvor viktig det forekommer meg å forstå litt av hva som foregår! Hvorfor skal man ta denne medisinen?  Er det en del av behandlingen, eller skal det bare lindre mitt eventuelle ubehag? Osv.

Jeg har i dag fått timeplan for de første 30 dager: skal stort sett møte kl 11:45 hver hverdag (mandag-fredag) for ett kvarters behandling. I tillegg til strålingen skal jeg ta en medisin som heter Temodal, en tablett/kapsel jeg skal ta 1 time før hver behandling. Kapselen skal tas på tom mage med et glass vann, jeg skal altså ikke spise de siste tre timer før strålebehandlingen. Det er OK å spise frokost bare det er tidlig nok. Slik offentlige transportmidler fungerer mellom heimen vår og HUS, blir det antakelig passelig å ta Temodalen på hurtigbåten, i et medbragt glass vann :-)

Både Temodal (temozolomid, en såkalt cellegift av den moderne sorten) og selve strålebehandlingen kan ha bivirkninger, spesielt i form av kvalme og nedsatt immunforsvar. Jeg har også fått noen tabletter mot kvalme, som jeg kan ta dersom dette blir et problem. I tillegg har vi også et helt lite arsenal av diverse remedier på resept klar i skuffen, men jeg håper i det lengste at jeg slippe å bruke så mye av det!

Det er sjelden man mister håret på grunn av Temodal, men det blir gjerne lokalt hårtap som følge av strålebehandlingen (oftest midlertidig). Vel vel, jeg har ikke så voldsomt mye hår fra før på skallen (jeg slekter helst på morssiden i dette stykke, eller hva, onkel Per?), så det spørs om noen vil legge merke til en eventuell slik effekt!

Etter at vi var ferdig på "Avdeling for kreftbehandling og medisinsk fysikk", som det heter, tok vi en tur opp til Nevrokirurgen, der jeg ble utskrevet for 14 dager siden. Bakgrunnen er at vi lenge har trodd at jeg skulle innkalles til en synskontroll, og at den var bestilt av NK kort etter operasjonen. Vi fikk bekreftet at kontrollen er bestilt, men øyenavdelingen har øyensynlig glemt meg, eller har det altfor travelt. Jeg er spent på dette fordi det vil være relevant i forbindelse med spørsmålet om hvorvidt jeg nå kan kjøre bil igjen. Mitt forbud mot bilkjøring var jo eksplisitt sagt å være for to måneder, og den perioden utgår i morgen. Nå har riktignok en hel del andre ting skjedd i mellomtiden, så betingelsene kan ha endret seg, men jeg føler meg fullt ut i stand til å kunne kjøre, og har ikke hatt antydning til "epileptiske" tildragelser av betydning så vidt jeg kan bedømme, og iallfall ikke etter operasjonen.  Vel, Øyenavdelingen fikk iallfall en påminnelse om saken, så får vi se.

Deretter dro vi tilbake med buss til byen og hurtigbåten til Kleppestø. Jeg gikk til fastlegen og fikk til alt hell satt vaksine mot svineinfluensa på flekken. Det var gunstig å få gjort dette før behandlingen starter i morgen!  Deretter dro Leikny hjem (hun skal spille på et Aglow-møte i byen i kveld) mens jeg tok buss til Askøy Senter, der jeg nå sitter på galleriet utenfor Baker Brun og blogger via sentrets gratis trådløse internettilgang. Hør her, Kleppestø Senter (attention Marny!): hvis ikke dere kommer opp med en like god løsning som Askøy Senter på akkurat dette punktet, ligger dere an til å tape minst én god kunde, beliggenheten til tross!

Alt i alt en god og opplagt dag, selv om jeg faktisk ikke sov så godt i natt. Men forfriskende likevel med en bytur i finværet, spasere fra Nøstet til 2-bussens holdeplass utenfor Posten (a.k.a. Exhibition), og slikt.   Jeg er i godt humør, og ser frem til at behandlingen skal starte for alvor i morgen.

3 kommentarer:

  1. Jeg ringte nettopp KLM og ordnet sånn at jeg forhåpentligvis kommer hjem 13. desember. :-)

    SvarSlett
  2. @Torstein: !? What about finals week?

    SvarSlett
  3. Det skal være unnagjort til da. Siste eksamen fredag 11.

    SvarSlett