tirsdag 1. desember 2009

Strålebehandling og pasienttransport

Meget god natt med masse søvn! Og frokostegg til Leikny...

Her er jeg på vei til bussen for å reise til HUS tirsdag morgen. Det er første dag med stråle- og kjemoterapi i dag!Kapslene med Temodal skal taes en time før behandlingen, dvs. kl 11:15 i dette tilfellet.  Vi hadde medbrakt vann og glass for formålet:


Og her svelges første dose!  Tilfeldighetene ville det slik at vi var praktisk talt fremme på HUS på dette tidspunkt, hvilket lokalkjente kanskje kan dedusere fra bildet:


Pasientens hode er ved hjelp av maske behørig festet til underlaget, og stråleterapeutene kan fininnstille våpenet sitt. Og så skulle alt være klart! Fotograf Leikny fikk ikke være til stede under selve strålingen, selvsagt, men dette var da et fint bilde?Her satt Leikny og ventet og fikk kontakt med en hyggelig erfaren strålingspasient. Det er både nyttig og godt å få snakke litt med andre i tilsvarende situasjon. Og nydelig blomsterkunst på veggen beriker ventingen!


Strålingen gikk greit, den, tok ikke så lang tid heller, kanskje 15 min tilsammen (de tar også noen bilder innimellom, for å verifisere at hodet og instrumentet er riktig alignert). Min jobb er bare å ligge i ro og ikke få panikk :-)

Strålingsterapeuten orienterte om sannsynlige bivirkninger: kvalme, trøtthet, hodepine/økt trykk i hodet var vel de viktigste. Mot kvalme og økt trykk har jeg fått medisiner, men sta som jeg er ønsker jeg helst å se behovet an før jeg propper i meg for mye slikt. Og den første timen etter strålingen merket jeg ingen problemer i det hele tatt, vi satt i Kreftavdelingens "Atrium" og ventet på syketransport hjem.

Jeg trodde egentlig vi ventet på en drosje, men der tok jeg feil! Etter at vi hadde ventet i det vide og det breie, kom en sjåfør inn i rommet og ropte meg opp (dvs han ropte "Askøy"). Det viste seg å være en minibuss som skulle ha en samletransport av alle trengende pasienter som hadde behov for skyss til Askøy. Og det fra diverse obskure avdelinger både på HUS og på Haraldsplass, tildels avdelinger med meget vanskelig adkomst for minibusser, samt stor trafikk. Så det varte og det rakk før minibussen hadde fått alle sine passasjerer på plass. Kald var den også, og vonde seter hadde den, og det ble altså mye kjøring i rykk og napp, med krappe svinger og mye rygging. Det endelige resultatet var at vi kom hjem, kjørt til døren riktignok, men vi kom hjem betydelig senere enn om vi bare hadde tatt alminnelig buss og båt, og til noe mer enn dobbel pris. Forfrossen og litt bilsyk ble jeg også, så dette fristet overhodet ikke til gjentakelse.

Jeg visste ikke bedre enn å tulle meg godt inn i tepper og dyner, og sovnet pladask i sengen for en stund. Da vi så hadde spist middag, fikk jeg stifte bekjentskap med den ene annonserte bivirkning: kvalme. Jeg skal ikke gå i detaljer, men bare røpe at jeg nå har begynt å ta mine kvalmestillende tabletter. Kvalmen gav seg forsåvidt allerede før jeg tok tabletten, men det der med trøtthet er nok tilstede, ja. Hodepine vet jeg sannelig ikke, om den er der er den isåfall meget svak. Får se det an litt.

Det hører kanskje med å huske på at jeg fikk svineinfluensavaksinen i går, og man kan vel neppe helt avskrive muligheten for at det kan være en ørliten reaksjon på den med i spillet også. Men isåfall en reaksjon som ikke lot seg merke før det var gått nesten et døgn. Jeg er tilbøyelig til å tro at vaksinen er uskyldig!

3 kommentarer:

 1. Lykke til! Vi følger med og håper du får så skånsomme bivirkninger av behandlingen som mulig. (Svinevaksinen slo ut hver av de voksne i vår familie en dag, med tretthet og litt feber, så den kan nok også ha virket inn.)

  Mvh. Hans M-K

  SvarSlett
 2. Vi har hatt noen tørner i dag, ja, men kvelden har vært full av fred og glede og helse. Neste gang må jeg få klippe og fikse litt på bildene før du legger dem ut!

  SvarSlett
 3. Takk for oppdateringer! Det føles godt å kunne følge med deg på bloggen; spesielt fordi vi bor så langt unna.
  Jeg er imponert over hvordan du har vært i aktivitet og "bygd opp" kroppen din før behandlingene. Ikke noe slår god fysisk form!
  Håper behandlingene farer varsomt med deg. Lykke til videre!
  Beste hilsen Werner og Kari

  SvarSlett