lørdag 12. desember 2009

Medisiner

De viktigste av medisinene jeg tar:

1. Temodal
Selve cellegiften bærer varemerket Temodal, virkestoffet kalles Temozolomide og er en moderne cellegift (bare 10 år gammel) som gis i kapselform, spesielt mot den typen kreftsvulst jeg har: Grade IV astrocytoma – også kjent som glioblastoma multiforme.

Jeg har fått Temodal i kapsler av to størrelser: en stor kapsel på 140 mg og en liten på 20mg.  Jeg tar én av hver de fleste dager, altså 160mg, men hver fjerde dag skal jeg bare ta 140mg.  Dette skjemaet er ment å skulle gi et gjennomsnitt som er tilpasset min kroppsvekt og enkelte andre parametre så som blodverdier.  Medisinen skal taes på tom mage, ca en time før strålebehandling, og jeg skal faste minst en time etter at den er tatt. I praksis slik at jeg kan spise en tidlig frokost og ta Temodal to timer etterpå, før jeg reiser til HUS for stråling.  Medisinen skal også tas de dager det ikke er stråling, til samme tid som ellers. For meg er det ca 1030 om formiddagen.

2. Dexamethason (ekvivalent til Decadron)
Dexamethason  er et syntetisk ”kortikosteroid” hormon som virker betennelseshemmende og immun-reduserende.  Ifølge Wikipedia er det 20-30 ganger så kraftig som Hydrokortison.  Stoffet motvirker hevelser i vevet (ødem) rundt det som ødelegges av stråling og cellegift, og motvirker dermed også økt trykk i hodet. Jeg tar en halv tablett tre ganger daglig, tilsammen 6mg/dag.  Dexamethason er sterkt for magen, og det gies derfor også tabletter mot magesår og sure oppstøt:

3. Omeprazol (ekvivalent til Losec)
Kapsler for å beskytte magen mot Dexamethason. To om dagen, morgen og kveld.

4. Ondansetron (ekvivalent til Zofran)
Dette er tabletter som motvirker kvalme, som er en sannsynlig bivirkning av såvel Temodal som av strålingen.  Jeg skal ta to tabletter daglig, morgen og kveld.  En velkjent bivirkning er tendens til hard mage og i verste fall forstoppelse.

5. Duphalac
er en flytende medisin som om nødvendig kan taes for å ”smøre” magen. Det har til nå ikke vært nødvendig for meg å bruke dette annet enn de første to dagene etter at jeg kom hjem fra Nevrokirurgen midt i november.

6. Zopiclone (ekvivalent til Imovane)
Innsovningstablett. Summen av alt det andre kan gi noe søvnvansker, og jeg har merket at jeg får mye bedre netter etter at jeg for en uke siden startet med å ta en sovetablett om kvelden.

2 kommentarer:

 1. Det er en uendelighet med ulike cellegifter, og jeg var innom om lag ti ulike under mine kurer(eller rettere: Om lag ti cellegifter var innom meg). Den du har fått bekjennskap med har ikke jeg hørt om. Det er vel fint, for det betyr at de har mer spesifikke medisiner som tar det som skal tas i den aktuelle situasjonen. Den eneste av dine jeg har noe forhold til er Zofran som står to ganger daglig etter hver (av tilsammen ni) cellegiftkurer i mine medisineringsskjemaer.
  Det var greit å kunnne levere tilbake restlageret!

  SvarSlett
 2. Håravfall Men
  Håravfall Hos Kvinner
  Flekkvis Håravfall
  Planta hårfibre er sikkert, 100% naturlig og rimelig, og de er også svært enkle å bruke. Flekkvis Håravfall, Håravfall Hos Kvinner & Håravfall Men

  SvarSlett